2012. augusztus 30., csütörtök

Tömegközlekedés

12A,  Stagecoach busztársaság
Itt majdnem mindenki autóval jár, de ha mégsem akkor Torquay-ban is tömegközlekednek az emberek. Itt kultúrája van a tömegközlekedésnek, gondolom más városokban is és általában Angliában ez így van.  Mi a 31-es vonalán lakunk, de amikor Paigntonba megyünk dolgozni, akkor a 12 és 12A jelzésű buszokat is igénybe vesszük. A buszok tiszták,a vezetőtől kell megvenni a jegyet, vagy bemutatni a kedvezményre jogosító kártyádat, bérletedet, aztán mehetsz a busz belsejébe vagy a tetejére. Egy ajtó van csak a buszokon, ahol fel- és leszállhatunk. A megállókban sorban állnak az emberek, aszerint, hogy ki érkezett előbb.
Sorban állás a buszpályaudvaron, pedig a busz még nincs is bent!
Nem tülekednek, nem furakodnak előre, hanem mosolyogva invitálják egymást előre, de tényleg!

A buszvezető köszön, ha leszállunk akkor mi is megköszönjük, hogy vele utazhattunk és kölcsönösen elköszönünk egymástól. Minden fogodzkodón van leszállás jelző, amit ülve is megnyomhatunk és ráérünk akkor felállni, amikor megáll a busz, és a vezető türelmesen megvárja a leszállót, valamint a felszállók is megvárják amíg mindenki leszállt. Ha megtelt a busz ülőhelye, akkor a vezető elnézést kér, és becsukja az ajtót, nemsokára jön a következő.
Emelet a buszon 


Még a felső emeleten sincs összefirkálva az ülések háttámlája és felhasítva, pedig azért vannak itt fazonok, akiről ezt feltételezném :) és lám mégse... Jó, azért kamera van fent, bármit nem lehet csinálni, de az ülések mögé még az sem lát. Én nagyon szeretek fent utazni, az első ülésen, mert gyönyörű panoráma van, mintha én vezetném a buszt, vagyis még jobb mert fentről be lehet kukucskálni a kertecskékbe, a boltokba, üzletekbe és a kőfal mögötti szép parkot, vagy a tengert is full panorámásan láthatom. Még reggel is nagyon jó 10 percet ücsörögni, nézelődni. Sajnos a jegy viszont nem olcsó, a legrövidebb távolságra is kb. 1,70 font, de van napijegy 4,90 fontért amivel egésznap bármelyik buszra felszállhatsz (ugyanazon busztársaságnál) a hetijegy 17 font és még havi bérletek is vannak. Tetszik nekem ez a tömegközlekedés itt, bár sajnos dugók itt is vannak, de legalább szép a látvány amit közben bámulhatok. Ilyenkor mindig eszembe jut amikor a Széll Kálmán téren a koszos, büdös 22 buszra várva próbálok felszállni a felfelé tülekedő emberek között (miköz- ben még le sem szállt mindenki)...


P
Paigntoni  utca (ha jól megnézed a kéményben kivirágzott valami :) milyen telek lehetnek itt ?

Torquay kilátás a buszról

Középen a "three ugly sister" néven elhíresedett három baromi ronda ház :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése