2012. szeptember 27., csütörtök

Kívánságok...

Tibinek egy régi kedves ismerőse a családjával úgy határozott, hogy a hozzánk hasonló kilátástalan helyzetből kilépve Angliába költözik a kis családjával. Mivel a South Devon suli megtetszett nekik, mert a Debivel hasonló korú fiuknak ott van lehetősége azt tanulni, amit szeretne, ide jöttek Torquay-ba. Sajnos az előre megbeszélt szálláshelyet az illető lemondta. Az a faramuci helyzet itt angliában, hogy ha nincs előző lakcímed, bankszámlád, munkahelyed, akkor nem szívesen adnak ki lakást se a magánszemélyek, se a közvetítő irodák. A törvények itt olyan furfangosak, hogy ha egyszer valaki beköltözik egy lakásba, akkor nem nagyon lehet kitenni onnan, ezért megpróbálják magukat bebiztosítani minden oldalról. A bankok csak akkor kötnek folyószámla szerződést veled, ha van lakcímed... A munkaközvetítő iroda is csak egy bérleti szerződéssel, bankszámlaszámmal felszerelkezett bevándorlóval áll szóba. Most látom, hogy milyen szerencsénk volt, hogy a Team2 ingatlanirodánál elfogadták a hugom kezességét és azonnal találtunk lakást (egy havi kaucióval). Akkor megnyilnak a bankok és a munkaközvetítők, kérheted az NI numbert és a támogatásokat. 
A lányoknak az iskola beindult ezerrel. Bár Aisa néha unatkozik, de egyre többször mesél a benti dolgokról (talán még fiúkról is...:), énekel, rajzol és kreatív dolgokat készít a suliban. 
Szula még csak néhány napja kezdte és ő egy picit stresszeli magát a feladatok miatt, de azt hiszem röpke egy hónap és barátra is lel, valamint megszokja az ottani rendszert és könnyebb lesz neki is. Spanyolul tanul kérem!!! Angol-Spanyol órákra jár, valamint főzést, amiből a tegnapi nap folyamán kóstolót is kaptam! Menni fog ez, csak még pedálozni kell a dombra egy picit! Debi simán veszi az akadályokat, nyelvi nehézségei nincsenek, a gyakorlatban mindent elsajátít ami a beauty therapy-hoz szükséges. Remélem jövőre a GCSE is ilyen akadálymentesen fog lezajlani, de miért is ne?
Én megkaptam a munkaszerződésem és "permanent" lettem, vagyis állandóra vagyok bejelentve, és úgy gondolom, ha úgy végzem a munkám,  ahogy eddig, akkor hosszú távú lesz a dolog. Januárban bezár a szálloda egy hónapra, de legalább kipihenem magam. Tibinek is remélem,hogy lesz december után is valami munka, vagy legalább a támogatásokat addigra megkapjuk. De eddig minden sikerült amit elterveztünk, ez miért ne sikerülne?

2 megjegyzés:

  1. Nem semmi 8-an egy lakásban! Hát gratulálok! Azért vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés
  2. Ha ilyen pozitív a hozzáállásod, akkor minden sikerülni fog.

    VálaszTörlés