2013. január 5., szombat

Diákmunka, zsebpénz, lakás...


Itt Angliában nem jelent nagy problémát ha egy kis mellékest szeretne az ember gyereke gyűjtögetni a zsebpénze mellé. A családi pótlékot elkezdték folyósítani, így már végre itt kaphatjuk havonta a gyerekek után, és megígértük nekik, hogy ha már rendszeresen érkezik a számlánkra, akkor ők is kapnak heti apanázst belőle. Szulának és Debinek sikerült számlát nyitnunk annál a banknál ahol Tibi számlája is van és végre nekem is elintéztük, hogy egyenrangú számlatulajdonos legyek, így kaphatok bankkártyát és amikor fizetést kapok, probléma nélkül tudják utalni a közös számlára. Számlát már 11 éves kortól lehet nyitni, ekkor még csak az automatáknál lehet pénzt felvenni, gondolom azt is limitálva. 16 éves kor után pedig fizetni is lehet vele. Kíváncsi vagyok, ki, mennyit fog összespórolni? :) Aisának egyelőre kp. adtuk az első két heti zsebpénzét, majd valami jópofa perselyt is veszek hozzá, hogy legyen mibe gyűjteni. Mondjuk ilyet:

Szulának viszont munkája is akadt, ami komoly mellékes lesz (már kitalálta kinek mit vesz szülinapjára, mert szerinte jobb adni, mint kapni ...:) Levente, Ildikó fia már évek óta szombaton és vasárnap újságot hord ki, de sajnos "kiöregedett" már 16 is elmúlt, így Ildikóék ajánlották Szulát, aki először nagyon örült, aztán megijedt a feladat súlyától, aztán újra örült, aztán újra megijedt. Tibivel karácsony előtt elmentek a munkáltatójához, aki szerette volna Szulát megismerni, de akkor még úgy nézett ki, hogy egy srác aki hétköznap is hordja az újságot, hétvégén is elvállalja. Ekkor az akkor már lelkes lányom elszontyolodott, hogy kiveszik a kezéből az önálló kenyérkeresés lehetőségét, de a héten szólt Ildikó, hogy mégsem vállalja a srác a hétvégi melót, így ma már "korán" 8 órakor az apjával elmentek Leventéért, aki betanította Szulát, hogy hová, hogyan, milyen módon kell az újságokat kihordani. Ha minden igaz, akkor a két napért, ami kb. 3 óra összesen 15-17 fontot kaphat, ami egy hónap alatt több mint 70 font. Az már komoly vagyon egy 14 éves lánynak! Remélem Szulának elszáll a félénksége és a kedves néniknek, bácsiknak visszaköszön majd és  talán még az angol tanulásban is segíthet neki. Aisa már megbeszélte vele, hogy ha ő is kiöregedett addigra már 11 lesz és átveszi tőle a munkát. Szula ügyes volt ma nagyon, az első újságkihordáson már túl van, holnap reggel várja a következő. Tibi szerencsére megy vele és autóval kíséri, így gyorsan haladnak. Gondolom később majd egyedül is mer menni, amikor már rutinos lesz.
Már csak egy hónapunk van a fél év szerződésből ami ehhez a lakáshoz köt, így ezerrel nézzük a lakásokat, házakat. Persze mindenkinek más az igénye, kertes, garázsos, gardróbos szobával, kandallóval, közel az összes sulihoz (mondjuk ez lehetetlen) a tengerhez, városközponthoz közel, és olcsón...
Persze ez lehetetlen, így naponta összeveszünk azon, ami még nincs.  Az itteni ingatlanközvetítők nagyon kényelmesek, már harmadszor küldöm el az érdeklődést egy csomó lakásra, és a fülük botját sem mozgatták eddig. Most volt két telefon és személyesen is bementünk az egyikhez, valamint a mostani lakásunk közvetítőjét is megkértük, hogy keressenek. Az eddigi eredmény: Hétfőn egy lakást meg tudunk nézni, valamint keddre kaptunk ígéretet egy másik lakás képeihez és egy időponthoz amikor megnézhetjük és még egy lakás megtekintését is hétfőn egyeztetjük. Kíváncsi vagyok a képek alapján mit láthatunk. Itt általában a landlordok (lakástulajdonosok) mielőtt kiadják a lakást, felújítják (nem csak kifestik!!) és tip-top állapotban vehető ki. Ennek előnye, hogy tényleg csak becuccolsz és szinte minden felújított. A hátránya viszont az, hogy ha esetleg jobban penészedik a lakás, azt nem látod meg egy full felújított házban, csak esetleg később tapasztalhatod. Azért ezeket is ki lehet szűrni, az ablakok zárhatóságából, a ház anyagából és természetesen a jó fekvésből, hiszen egy napos, világos lakás nem penészesedik annyira. Figyelembe kell venni a fűtést  és a meleg vizet(most már tudom, hogy minimum cirkó legyen, hogy tele lehessen engedni a kádat végre   amit itt nem tudtam. A különálló házaknál átalányban szedik a rezsiköltséget, amit kiszámolnak, hogy egy évben kb. ennyi embernek mennyi lesz, aztán év végén megnézik, hogy többet vagy kevesebbet használtál. De ha többet akkor sem kapják le a számládról, hanem úgy számolják ki a következő évet, hogy beépítik a többletköltséget amivel többet fogyasztottál. Ezt jónak találom. Debi is módszeresen keresi a lakásközvetítők oldalán a lehetőségeket, egyszer már szerencsénk volt az ő szemfülességének köszönhetően, amikor még Magyarországon a suli mellett talált nekünk jó kis lakást, talán most is ő lesz az aki megtalálja az IGAZIT, ami valóban hosszú távra nyújt számunkra kényelmes, meghitt és mindenki számára ideális OTTHON-t itt Angliában. 



2 megjegyzés:

  1. Jó lakáskeresést! Mi megtaláltuk!!!! Nektek is hasonlókat! Boldog új Évet kívánok!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Remélem már meg is gyógyultatok!

      Törlés