2024. július 7., vasárnap

A visszanyert mocsár faluja

 A címmel bajlódom egy ideje. Ma a Powderham kastélyba tettünk látogatást a lányokkal és Sunnyval. A kastély nevét az ősi, holland “polder” szóból kapta a nevét és azt jelenti… vagyis a fordítás szerint azt jelenti, hogy a “visszanyert mocsár faluja”. Angolul így hangzik "the hamlet of the reclaimed marsh-land" 

 Bár sokszor jártunk Starcross-ban, néha bicajjal Exeter felé, néha csak úgy kirándulni, de a kastélyba még soha nem mentünk be. A csodálatos környezet amely körbeveszi - egyik oldalán az Exe folyó, másik oldalán egy hatalmas szavannás, erdős terület amely 650 szarvasnak ad otthont - lélegzet elállító látvány még egy olyan napon is mint a mai, amikor fúj és esik, majd kisüt a nap és kezdődik elölről az egész. Nem volt olcsó a belépő (15 font fejentként) de itt ez nagyjából egy átlagos belépő ára egy várba, vagy kastélyba vagy bármilyen történelmi látványosság területére.  

Végig jártuk az egészet, kívül és belül. Sunny nem igazán szokott hozzá, hogy idegen házakban, várakban, kastélyokban mászkálunk fel és le a lépcsőkön, titkos szobákon és hatalmas termeken keresztül. Leginkább akkor szokott idegen házba bemenni amikor az állatorvoshoz megyünk. Azt azonban sehol nem találta. 

Viszonylag nyugodtan tűrte, hogy végigvezessük a kastélyon, de különös módon az egyik ablak alatt, egy sötét folyosó mellett mégis szétcsúsztak a lábai és úgy kellett szabályszerűen kihúzni a szobából mert nem volt hajlandó megmozdulni. Ez közvetlenül azután volt, hogy az egyik ott dolgozó megjegyezte, hogy az a hely kísértetjárta a legenda szerint. Ki tudja, a kutyák sok mindent látnak amit mi nem. :D Borzongtunk is rendesen ahogy kell egy ilyen helyen. 

A kastély egyébként majdnem hétszáz éves múltra tekint vissza, még I. Edward unokája hozományaként került a Courtenay család tulajdonába és továbbra is a család, Earls of Devon székhelye.

Számomra érdekesség volt, hogy a Napok romjai című 1993-as brit-amerikai filmdráma - melyben olyan sztárok mint Anthony Hopkins, Emma Thompson valamint Christopher Reeve és Hugh Grant is szerepeltek-, több belső felvétele is a kastély helyiségeiben, illetve a mögötte lévő rózsakertben készült.

A séta után piknikeztünk a kastély melletti park egyik padján. 

Persze ahogy hazaértünk, elállt az eső, kisütött a nap, ahogy az lenni szokott.





Kísértetjárta hely :)



2 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz! Mi is voltunk vagy 8-10 eve, de a szarvasokra nem emlekszem. Forditasra tippem: " a mocsartol visszanyert falu":)

    VálaszTörlés