2020. március 12., csütörtök

Márciusi kis színes (koronavírus, WC papír mizéria, horgolt promruha és társai...)


Míg az ázsiai országok kezdenek kilábalni a vírus okozta hercehurcából, európában egyre nagyobb a pánikhangulat. Kínában, Japánban Dél-Koreában a megfelelő intézkedéseknek, valamint a fegyelmezett és odafigyelő megelőzésnek köszönhetően úgy tűnik kordában tudják tartani a vírus további terjedését. Legalábbis féken tartják amennyire ez lehetséges. Olaszországot úgy ahogy van karanténba helyezték. (Debiék hónap végén mentek volna néhány napra) Magyarországon nevetséges a helyzet. Mivel nem veszik komolyan a szűrést, így statisztikailag alig néhány vírussal fertőzött beteg van. Olvastam már olyat is, hogy a fertőzöttet egy kórterembe rakták más betegekkel, így mindenki megfertőződött. A kórházakban  szappan, fertőtlenítő, WC papír hírét sem hallották. Ellenben az üzletekből eltűntek az alapvető élelmiszerek és a WC papír. Én nem tudom mi ez a WC papír mizéria, de komolyan. Itt is a fő gond, hogy naponta felvásárolják a készleteket az áruházakban. De könyörgöm, miért? Ez lesz a legnagyobb gondunk, ha esetleg önkaranténba kényszerülnénk, mert elkaptuk a vírust? A kollégáim tegnap arról beszéltek, hogy ők ugyan megvettek ezt azt tartalékba, mert  látták, hogy mások is vásárolnak. Ez a totális birkaszellem. Menni a nyáj után, bégetni a többiekkel. Én nem vetemültem még ilyesmire, de a

lengyel kolléganőm a kézlegyintésemre megnyugtatott, ha minden kötél szakad, tőle kérhetek kölcsön néhány tekercs WC papírt, ha arra kényszerülnék... :D

Szula jól van Szöulban, habár halálosan unatkozik mivel eddig iskolaszünet volt. Ma kezdődött a tanítás de egyelőre online tartják a kapcsolatot a diákokkal. Néhány barátja hazament, de ő nem adja fel, úgy tűnik nincs is értelme. Bárhová megy most, talán a legnagyobb veszély a repülőkön vagy a repülőtereken lehet, így tényleg a legjobb döntést hozta meg és marad ott, ahol van. Remélem májusban, amikor tervezte, hogy hazajön, már jobb lesz a helyzet. Egyébként ez a vírusos helyzet okot adott és főleg időt neki is hogy olyan dolgoknak utánanézzen amire eddig nem volt ideje. Például az angol adófizetés és biztosítás, ha majd egyszer dolgozni szeretne. Azt mondja, lehet, hogy légiutas kísérő szeretne lenni, mert jó lenne sokat utazni és kihasználhatná a három nyelv adta lehetőségeket. Tibi rögtön megjegyezte, hogy hááát ezt mondta ő már rééégen is. Ami igaz. De akkor ki figyelt oda?

Tibi tegnap olvasta, hogy a vírus a száraz levegőt szereti, szóval félnivaló nincs itt dél-angliában mert szárazság az nincs. Már azt sem tudom mikor volt egy olyan nap amikor  ne esett volna az eső. Mondjuk ma is jól kezdődött a nap, szépen napsütéssel. Sunnyval Cockingtonban sétáltunk, még egy napos padra is leültem, hogy kiélvezzek néhány perc D vitamint :) Mire hazaértünk eleredt az eső, most is fúj a szél, és esik. 

Hétvégén prom ruhát keresgéltünk Aisának, mert volt valami vásárféle. Nem találtunk semmit, csak bénákat. Aztán kitalálta, hogy ő horgolni fog magának egy promruhát, már meg is tervezte, milyen lesz. Az ötlet jó, de ki tudja, mennyi ideje lesz erre? Hamarosan kezdődik a GCSE és már így is nagyon le van terhelve szegény. 

A döcögősen kezdődő könyvem most hirtelen szárnyakat kapott és füstöl a billentyűzet az ujjaim alatt. A kiadónak május végére ígértem, hogy talán addigra lesz belőle valami. A Tania második részét most szerkeszti, Debike elkészítette a borítóját is, szóval talán március végén, április elején már elérhető lesz online. Egyébként most írták át a szerződéseket, mert szeretnék a papír alapú könyvkiadást is elkezdeni, hangoskönyvet és a könyvek angol nyelvre fordítását is tervezgetik. Jó lenne, mert egyébként baromi drága a műfordítás. Ki tudja, ez a kis kiadó egyszer csak beindul és talán lesz belőlem valaki mire elérem a nyugdíjas kort. :P
Az új könyvem témája merőben eltér az előzőétől. Mivel béna vagyok az ilyen "imázs" kategórizálásban, úgy mondanám, hogy életszerű, akár megtörtént eseményeken is alapulhatna. 
Nincs benne se időutazás se efféle csiribiri dolgok. Budapesten és később egy osztrák kisvárosban Kirchdorfban játszódik a kilencvenes évek végén, kétezer elején. Kicsit krimi, kicsit kaland, abszolút egyszerű emberekkel,  hétköznapi és nem szuper hősökkel. A címén még rágódom,  hiszen az az egyik legfontosabb dolog. Egyelőre csak werkcíme van :D "Főcim: ANYA  alcím:  gyerekrablás a Sajó utcában"  Miért Sajó utcában nem tudom, ez jutott az eszembe de ha valakit érdekel az eddigi tartalom és van affinitása ilyesmihez, az jelentkezzen.  Mindkét dolog nagyon fontos a címben, de ha csak az lenne a címe, hogy Gyerekrablás a Sajó utcában akkor mindenki azt  hinné egy szimpla bűnűgyi regényről van szó, de nem egészen. Az anya is fontos, mert ugyan van ilyen meg olyan anya is a könyvben de az egyik vérszerinti a másik meg édes... Szóval nehéz. A borítóról majd megkérdezem Debikét, aki ugyan soha nem fogja elolvasni (Taniát sem olvasta) de a tartalom alapján biztos valami cool borítót szerkeszt nekem. Ilyen jó dolgom van nekem, mert mindegyik gyerekem egy zseni :)

3 megjegyzés:

  1. A vírusról sokat nem tudok írni, csak annyit max. hogy amit a média művel és amit az emberek elhisznek, az döbbenetes. A WC papírt én se értem, volt akinél láttam az üzletben legalább 5 csomag 32 darabost. Gondolom egy évig elég lesz nekik. Pedig bizonnyal lehetne normális és használható dolgokat is írni az egészről.
    Vigyázunk, nem megyünk tömegbe, nem utazunk - mondjuk lassan nem is lehet sehova, azt hiszem ennyi amit tehetünk.

    Szurkolok a könyvért. Privátban elárulod a kiadót, meg a részleteket? És nagyon várom az újat! Írjad csak, írjad!

    Légiutas kísérő - hát ha gondolod, erről meg majd én írok neked privátban.

    Gabi

    VálaszTörlés
  2. Gabi, majd írok privátban, de a kiadó nem titok Ágenda a nevük, de majd beszélünk róla. A légiutas kísérőt nem én gondolom, hanem ő :D de ez még változhat, huhuuu hosszú két év áll még előtte az egyetem befejezéséig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, várom majd, mert az oldalukon nem derül ki sok minden a lehetőségről.

      A légiutas kísérőt tudom, hogy nem te találtad ki. De azért mesélek majd.

      jó éjt
      Gabi

      Törlés