2016. június 24., péntek

Brexit, csak pozitívan...

Június 23. Ez a dátum valószinűleg bekerül a történelem könyvekbe. Muszáj írnom a mai nap történelmi jelentőségéről, akár a saját szavaimmal is.
Nem értek a politikához ezért nézzétek el nekem ha valami szamárságot írnék. 
A változás a mi életünket is befolyásolja, mivel negyedik éve élünk és dolgozunk itt Angliában az Egyesült Királyságban, ahol harmincmillió ember 52 százaléka úgy döntött a tegnapi népszavazáson, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Únióból. 1992 óta nem volt ilyen magas a választói részvétel mint most. A miniszterelnök David Cameron beadta a lemondását, azaz októberig még ellátja a feladatait, majd új miniszterelnököt választ a nép, az a nép akinek a többsége európától függetlenül akar dönteni a sorsáról a gazdaságáról és az emberek sorsáról akik ideszülettek, vagy ide jöttek élni és dolgozni a jobb lét reményében. Az únióból való kilépés nagyjából két évet fog igénybe venni. Ezalatt az idő alatt meghozzák az új törvényeiket az itt tartózkodó EU-s állampolgárok jogairól és kötelezettségeiről. Kis csoportunkban akik itt az angol riviérán élnek, felmerültek kérdések és találgatások sorozata a jövőnkkel kapcsolatban. A FB oldalunk csak úgy pezsgett a sok információtól. Egy biztos, hogy mi, akik évek óta itt élünk, dolgozunk, adót és különböző járulékokat fizetünk visszamenőleg már nem csorbíthatják jogainkat a születendő törvények. Sajnos ez nem vonatkozik azokra akikben csak mostanra érett meg az elhatározás, hogy követnek minket Magyarországról, vagy akár más európai országból. Tény és való, hogy az angoloknak sem lesz könnyű dolguk, hiszen nem minden fehér és fekete ahogy azt az okos politikusok tálalták nekik a választások előtt. 
Sajnos sok magyar ismerősömet már most a mai napon is érték kellemetlen beszólások, de szerencsére ez nem számottevő. Tibit munkahelyén kifejezetten nyugtatgatták aki egyébként egyáltalán nem aggodalmaskodott, hogy semmi baj nem lesz... Még azok is akik arra voksoltak, hogy hagyjuk el az uniót. Nálunk el sem tudom képzelni, hogy valaki megjegyzést tegyen, sőt ma kifejezetten az angol vendégek nagyon kedvesek voltak velem. Persze a lengyel kollégáim között egésznap erről szólt az eszmecsere. Én nem is értem őket, a legtöbben már több mint tíz éve itt élnek, miért nem intézték már el az állampolgárságot? Vagyis tudom miért: mert nem élnek itt a szó legszorosabb értelmében. Tehát itt dolgoznak aztán a legtöbben rohannak vissza Lengyelországba, oda küldik a pénzt, oda építkeznek itt pedig amit lehet a lengyelboltba vásárolnak meg. Ez teljesen más életvitel mint azoké a magyaroké akik itt élnek, legalábbis akiket én ismerek.
Tehát változások elé nézünk, de vannak terveink és talán az idő is nekünk dolgozik. 

5 megjegyzés:

  1. Nem egyszerű a helyzet...Mi északabbra élünk és az én főnököm (a tulaj) is a kilépés ellen szavazott (egy elég értelmes, kulturált nő), de ő is nagyon rendes velem és ő elmondta, hogy nem a bevándorlókkal van baja, egyáltalán. Sőt, csődbe menne az ország nélkülük. Neki az állandó beleszólásból van elege és ő még abból a korosztályból való, aki élt bőven előtte is hiszen 60 évet betöltötte. Még mindig abban az illúzióban él, hogy Anglia világhatalom és az is marad...Mindegy nem részletezem, de ezzel szemben a férjem munkahelyén már voltak beszólások még a szavazás előtt is. Mondjuk az olyan munkás szólt be neki, akinek az a dolga, hogy kávét hoz a többieknek, beleértve a férjemet is, aki sohasem kért tőle. Nem csípi..., elég ostoba emberke. Ő mondta, ha kiszavazzák magukat akkor ad a férjemnek két napot a csomagolásra és húzzon haza. A legdurvább, hogy a lányom is megkapta tegnap az iskolában ugyanezt, kedves osztálytársaktól és ő még csak egy gyerek aki nehezen érti, de eléggé sérelmezi, hogy ilyenek vele. Szóval nem könnyű a helyzet egyáltalán, de remélem minden csoda 3 napig tart és szerintem ki fognak találni valamit amivel elkerülik ezt a helyzetet. Hiszen ez egy ajánlás csak, a parlament szavaz és azok nagyobb része bennmaradás párti... Majd meglátjuk, én pozitív vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En biztos vagyok abban, hogy aki itt el es dolgozik, annak nincs miert aggodnia. Szomoru hogy az iskolaban beszologatnak a gyerekeknek. Ha rendszeres lesz akkor ez kimeriti a bulying fogalmat, ami ellen kemenyen lepnek fel az angol iskolakban. Semmikepp se hagyd hogy terrorizaljak a gyereked, jelezni kell a megfelelo tanarnak.

      Törlés
  2. Bocs, ha duplán jelenik meg, de már írtam az előbb is, és eltűnt. Ezért írom le még egyszer.
    Szóval én megdöbbentem és meg is ijedtem a végeredménytől.
    A gyerekeim, akik kint élnek, pont azt mondják, amit te. Aki ott él és dolgozik, annak nincs miért aggódnia.
    Bízom benne, hogy így lesz. Sőt, igazából még valami csodában is, hogy a végén nem is lépik meg valójában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy egy ismerosom szavait idezzem aki nemreg tette fel a FB oldalra: A Ukip szovivoje nyilatkozta, hogy ugy szeretnek meghuzni a hatart, hogy akinek a nepszavazas idejen mar volt NI szama, az automatikusan jogosult mindenre, munkavallalasi engedely, tartozkodasi engedely, stb. Ez alatt a ket ev alatt meg szabadon johetnek az emberek, de azt nem tudjak meg, hogy az o statuszuk mi lesz a kilepes utan.

      Törlés
  3. Az még nekünk is van! :) Tavaly megszereztük.
    Mindenképpen kíváncsi vagyok a folytatásra. Szerintem most fent, akiknek majd ezzel foglalkozni kell, ők vannak a legjobban meglepődve, hogy akkor most mi is van és hogyan tovább.

    Gabi

    VálaszTörlés