2024. augusztus 31., szombat

Magyar lány angol egyetemről Spanyolországba megy

Az apró exeteri reptér zsúfoltnak épp nem volt mondható ma reggel. Aisa rettenetesen félt és stresszelt, hiszen életében először utazik egyedül repülőn, ráadásul egy idegen ország, idegen városába, ahol nem az angol a hivatalos nyelv. Persze Alicante-ban sok angol turista megfordul, és a nagyobb üzletekben, a tengerparti éttermekben, hivatalos helyeken beszélik a nyelvet. Akart is menni erre a határon túli egyetemi évre, meg nem is. Igazából nem nyom sokat a latban a year abroad a négy évnyi egyetemi eredményeiben, de ha valaki egyetemista és lehetősége van egy évig egy másik országban tanulni, azt ki kell használni. Még nem tudja, de biztosan nagyon sok élmény várja, sok más nemzetiségű barátra lel majd. 

Fizikai fájdalmat jelentett számára, hogy a sok szeretett dolgát, takaróját, ágyneműjét, vagy azokat a dolgokat amivel otthonossá tette a szobáját a norwich-i egyetemi szálláson, most nem vihette magával. Így is 21.2 kg volt a feladós bőrönd és a kisebb is többet nyomott mint tíz kiló. Aisa imád öltözködni, imádja a napszemüvegeit (69 db van belőle) és nagy részüket itthon kellett hagynia. 

Az első bejelentkezése kicsit szomorkás volt, pedig már az előre lefoglalt szállásáról hívott. Kicsit túlterheltnek érezte magát, túl sok minden történt vele hirtelen. Az angol egyetemi ismerőse (akit személyesen nem ismer) holnap érkezik csak, de akadt azonnal társasága egy spanyol lány személyében, aki viszont egyáltalán nem beszél angolul, de elhívta vásárolni és kézzel lábbal, de főleg a telefon fordítójával azért tudtak valamennyire kommunikálni. 

Este már kicsit jobb hangulatban volt, küldött néhány videót, képet a szállása környékéről. Szerintem szeretni fogja ha már lemegy a nyomás róla. Remélem októberben meg tudom őt látogatni. Bízom benne, hogy jó lesz ott neki ez az év és rengeteg élménnyel, tapasztalattal jön majd haza és nem bánja meg, hogy nem úgy döntött, hogy kihagyja ezt az évet vagy belevág az utolsó évbe. 




2024. augusztus 22., csütörtök

Erzsi

 Itt volt az életemben lassan harminc éve, minden fontos eseményen körülöttünk, a család, a gyerekek körül. Leült a földre, nem keresett kényelmes ülőhelyet soha. “Jó itt nekem! Csak ti üljetek le, elvagyok itt!” Felpattant ha segítség kellett, akár a konyhában, akár a gyerekeknél, szó nélkül segített a kezem alá, törölt piszkos kis gyerekmancsokat, mosogatott, hozott még egy tányért. Tibi apukáját nálunk is csak apátoknak hívta, akár hozzám beszélt akár Tibihez. Ettől az “apátok”-tól csak még jobban családtagnak éreztem magam ebben a kis vegyes közösségben. Tibit teljes mértékben a fiának tekintette, segítette, vele érzett, velünk együtt sírt mikor elment. Én is úgy éreztem picit az anyukám ez a kedves kis apró asszony, az óriás szemüvegével, inas, dolgos kezével, a hatalmas, befogadó szívével. Tibi betegsége alatt sokszor hívott, írt, posztjaim alatt mindig volt egy nagy szív emoji az ő nevében. A lényeg az, hogy mindannyiunk életében jelen volt a háttérben, támogatva bennünket bármi is történt az életünkben.  Amikor Tibi apukája beteg lett, ez az apró asszony fizikai erejét meghaladva ápolta Pistát az utolsó lélegzetvételéig. Sokszor gondoltam erre amikor Tibit ápoltam és megfogadtam hogy én is az utolsó lélegzetéig ott leszek mellette, mert ha Erzsiben ekkora lelkierő volt akkor bennem is kell hogy legyen! Sajnálom hogy ezt nem mondtam el neki. Jó lenne mindig mindent elmondani azoknak akik részesei az életünknek, szeretjük őket. 

Az én filmemben Erzsi volt a legjobb mellékszereplő, aki pontosan a visszafogottságával, segítő de a háttérben maradó szuper erejével tűnt ki a többi mellékszereplő közül. 

Az én mozimban neki jutna a legjobb mellékszereplőnek járó Oskar díj. Jó utat Erzsikém! Legyen Neked könnyű a föld!




2024. augusztus 17., szombat

Barátok, szomszédok, nyavalyák

 Ma úgy terveztem, leugrom a városközpontba, nézek magamnak néhány ruhát. Azt hiszem, megérdemlem. Szeretnék egy-két sportosan elegáns nadrágot, felsőt mielőtt szeptemberben Budapestre megyek. Le kellene tornázni néhány kilót, hogy a bőrömben is jobban érezzem magam (bár Aisa szerint inkább izmos vagyok mint kövér :P, és ezt szívesen el is hiszem, de érzem én itt-ott a hurkákat) ebben a korban viszont arra is oda kell figyelnem, hogy ezt inkább mozgással, mint diétával érjem el. Sajnos természetesen azonnal az arcomon látszik meg a súlyvesztés és nem a hátamon vagy a fenekemen. Ez egyelőre tervben van… A skinny farmerektől,trikóktól, itthon viselt kényelmes naciktól már torkig vagyok. Mostanában, a nagy melegre való tekintettel, dolgozni úgy jártam, hogy egy kényelmes, színes, vászon kertésznadrágot hordtam, de szeretnék néhány csinos “elmenős” ruhát, amiben nem úgy nézek ki mint egy jóllakott napközis :P. Szóval ezzel a felkiáltással elindultam a helyi boltokat felfedezni. Azt terveztem, hogy majd utána dolgozom is, Szula borsófőzeléket főz és majd valamikor hazamegyek. A terveim azonban füstbe mentek, mert olyan szinten megfájdult a derekam, hogy a próbafülkében alig tudtam felvenni a nadrágom és bekötni a cipőm. Itthon bevettem két erős fájdalomcsillapítót de sajnos még órák múlva is érzem a fájdalmat, amikor lehajolok vagy felállok a székből, így ma dolgozni biztosan nem tudok. Mivel úgy döntöttem, hogy bár über futár leszek, a mekiket és egyéb gyorséttermeket messziről elkerülöm. Leginkább azért, mert ott idegesítően sokat kell várni amíg végre nagy kegyesen szóba állnak a futárral és ha épp szerencsétlen napot fogok ki, akkor az üdítő tetejét csak félig teszik a pohárra, így majd magyarázkodhatom az ügyfél ajtajában a szétázott hamburgere romjai fölött. Ezért inkább úgy láttam jónak, hogy csak a napi bevásárlásokat szállítom, ezekből  jócskán van. A nagyobb hipermarketeken kívül a kisebb lokális boltokból is rendelnek zsákszám élelmiszert. A hangsúly itt a zsákon van, ami néha nem könnyű, mert egy-két karton sör vagy ásványvíz is kerül bele, amit aztán fel kell cipelnem kétszáz lépcsőn keresztül egy emeleti lakásba, mert mondjuk az ügyfél mozgássérült vagy csak szimplán lusta. Az ajtóig persze kijönnek mezítláb vagy zokniban de egy tapodtat sem tovább. És ez így is van jól, hiszen azért rendelnek, hogy valaki más cipekedjen helyettük és ezért fizetnek is. A derekam persze nem ettől fáj. Harminc éve vissza-visszatérő probléma. Néha előjön majd elmúlik és hónapokig nem érzem, tök mindegy mit csinálok. Tehát a mai munkának lőttek, de remélhetőleg holnap már jobban leszek. Így legalább leültem írni, mert már napok óta szeretnék csak mindig közbejött valami.

Szula végre befejezte az önéletrajzát és motivációs levelet is készített amit elküldött az edinburgh-i egyetemre, ahol persze nem tanulni szeretne hanem dolgozni. Nagy lépés volt ez számára, és nagyon remélem, hogy ha esetleg nem is sikerül, mostantól kezdve már könnyebb lesz jelentkeznie hasonló munkára, majd elkezdheti az életét végre ahogy már régóta tervezi.

Aisának csupán két hete van már, hogy elkezdje a külföldi egyetemi évét Alicante-ban. Rettenetesen izgul miatta. Egyik nap fel van villanyozva a lehetőségtől, másnap legszívesebben lemondaná az egészet. Remélem megéri majd a sok rábeszélés, és igazán jó élményei lesznek Spanyolországban az egyetemen.

Debiék gyűjtögetik a babaholmikat,  babakocsi, hordozó, kiságy, édes kis ruhák tornyosulnak az egyik szobában. A kislány szobája is készül, napról-napra csinosabb lesz. Akárcsak Debike aki gyönyörű kismama. Én egyelőre még fel sem tudom fogni, hogy két hónap múlva nagymama leszek!

Tibi egyik régi barátja látogatott el Torquay-ba néhány napja a barátnőjével. Zoli és Márta Land Rover-rel járják a világot, rendszeresen vlogolnak is a YouTube csatornájukon (ha valakit érdekel itt a Link) a szigetet is fentről lefelé végigjárták míg eljutottak ide. Megmutattam Tibi emlékhelyét az NCI toronynál, meghívtam őket egy fish and chips-re a Harvester-be, nagyot beszélgettünk, Tibi könyvét is megkapták, aminek nagyon örültek. 

Miután Saz és Pat hazaköltöztek Magyarországra és teljes felújításon esett át a házuk, új szomszédot kaptunk Lisa személyében, aki egy negyvenes hölgy a két fiával (Daniel kb.15 és Jakob kb.10). Egyelőre nagyon kedves, szimpatikus, remélem ez így marad. A fiúkkal sincs gond (egyelőre) azon kívül hogy néha csattan a focilabda a kerítéspalánkon és valamilyen különös okból kifolyólag imádják az erkélykorlátot döngetni, de csak nappal, szerencsére. Ilyenkor persze visszasírom Sanyiékat, pedig nekik is nagyjából ennyi idősek voltak a fiúk amikor ideköltöztek. Na, majd meglátjuk.

Túl vagyok a Jobcenter interjún, ahol a magánvállalkozásomról kellett beszámolnom, hogy tudják, ezután milyen mértékben kell a támogatásuk. Egy nagyon kedves nővel beszéltem, aki valóban segítőkész volt. Kiszámoltuk hogy nagyjából mennyi pénzt kell keresnem a munkámmal a levonások után (tehát benzin, adó, biztosítás), hogy az állam is hozzáadjon valamennyit (nagyjából a bérleti díjam nyolcvan százalékát). A tulajdonos persze elintézte, hogy a nevemen legyen a bérleti szerződés, de azonnal meg is emelte a bérleti díjat. Most közel annyit fizetek majd, mint Lisa a szomszédunk, azzal a különbséggel, hogy az a ház teljesen fel van újítva, szőnyeg, konyhabútor stb cserélve, nálunk meg még mindenhol ugyanaz a béna van mint kilenc éve, amikor beköltöztünk. Ha én nem festettem volna ki belül a házat, újítottam volna fel a bejárati ajtót, javítottam volna csapot, zuhanyzót, akkor már nem is tudom milyen állapotok lennének ennyi év után. Grahamnak (a landlordnak) az a szerencséje, hogy én egy ezermesternő vagyok :P és persze igényem is van a kulturált otthonra. 

Ennyi, dióhéjban…

A derekam még mindig fáj :/

2024. augusztus 8., csütörtök

Nyesszanyosz, ma van a nagy nap!

 Amikor három éves voltál, csinos fehér ruhácskádban illegetted magad a fényképezőgép előtt mint a legapróbb koszorúslány Niki és Péter esküvőjén. Niki volt sokáig a bébiszitterünk ami barátsággá alakult az évek során. Majd attól a naptól kezdve, amikor megláttad Krisztit, apa tesóját menyasszonyi ruhában, “nyesszanyosz”lett a neve, mert így tudtad csak kimondani. Évek múltán is nyesszanyoszként emlegetted őt. 

Hát, most itt az idő, hogy Te is “nyesszanyosz” legyél és bár ez egy “előesküvő” nem nagy szertartás (ahogy Te emlegeted), de a lényeg megmarad. Nem csak Te, hanem a benned fejlődő apró kislány is részt vesz ezen a kis szertartáson.

Az idő nem olyan amire számítottál, de ez csak még emlékezetesebbé teszi a napot. Májusban születtél, egy olyan napon, amikor dörgött, villámlott, ömlött az eső és a kispatak, ahol éltünk, kiöntött, medréből elárasztva erdőt, mezőt ami az útjába akadt. Nos, mit vártál az esküvőd napján? Igaz most nincs mennydörgés, villámlás, de az itt, Angliában egyébként is ritkán fordul elő. 

Bár ez nem változtat a kapcsolatotokon, hiszen kilenc éve éltek együtt, boldogságban, jó szövetséget alkotva egymással, ez a kötelék még szorosabbá teszi ezt a szövetséget. 

Köszönöm, hogy így döntöttetek!  Tibi, remélem Te is ott leszel velünk!