2023. március 11., szombat

Hát itt tartunk


 Óvatosan, lassan haladunk lefelé a lépcsőn. Tibi kapaszkodik jobb kézzel, lelép a jobb lábával, majd a bal lábát lassan húzza a másik után. Van amikor segítek és odaigazítom a lábát a másik mellé. 15 perc is beletelik amíg a három emeletet, összesen 24 lépcsőfokot végigjárjuk. Ez van lefelé. Felfelé se könnyebb, mert a lépcső másik oldalán nincs korlát. Úgyhogy szemben három lépcsőfokkal feljebb állok, jobb kezünk összekulcsolódik, a ballal pedig megtámasztom a könyökét és így lép fel egyenként amíg felérünk  a nappali szintjére. A heti kétszeri zuhanyozás  is megér egy misét. Igyekeztem kapaszkodókat szerelni ahová lehetett és zuhanyszéket vettem, mert nem tud sokáig állni. A zuhanytálcába belépés akárhogy is támogatom, tíz perc után remegő lábbal, soha nem a legmegfelelőbb pozícióba érkezve, kínszenvedés. Nincs akkora zuhany tálca hogy én bentről segítsem de így is kapok a vízből mire sikerül rendesen lezuhanyozni. Aztán apró óvatos lépésekkel az ágyhoz megyünk. Van amikor annyira remegni kezd a bal lába, hogy nem tud lépni. A múltkor a székre ültettem a fürdőszoba  mellett és úgy húzogattam a székkel együtt a padló szőnyegen amíg az ágy közelébe kerültünk. Nem volt könnyű, mégiscsak nyolcvan kiló, pedig most jó súlyban van, nincs elhízva. 

Kétszer esett el. Egyszer sikerült magam felállítanom. Ez köszönhető a carehome-ban szerzett gyakorlatomnak ( semmi nem történik véletlen) és a fogódzkodó övnek amit direkt ezért vettem. Másodszor már segítségül kellett hívnom Sanyit a szomszédból és ketten megoldottuk. Kint tolószékkel közlekedünk, az autóba befér szerencsére.  A neurológus azt mondta, hogy ami most történik azt nem az agydaganat okozza hanem a sugár kezelésnek a mellékhatása. Az agy károsodott és ezért a bal oldal nem kap impulzusokat. Használhatatlan. Olyan mintha stroke-ot kapott volna. Ha fárad néha az arcán, a száján is látszik de ez nem mindig van. Amikor leérünk az alsó szintre és szembe kerül a tükörrel, mindig belemosolyog, így ellenőrzi hogy meg működik a bal oldala az arcának. 

Ez az egész valamikor októberben kezdődött a kezével, aztán januártól a lábára is átterjedt. Itt tartunk most. A neurológus azt mondta, hát tessék örülni mert már két évet túlélt ezzel az agresszív rákkal holott, 14-18 hónap a statisztika szerint a túlélés. Köszi.

Néha elvesztem a türelmem hiszen a nap huszonnégy óráját együtt töltjük, kivéve mikor kutyát sétáltatok vagy vásárolok. Aztán lelkifurdalásom van mert nem szabadna elveszteni a türelmem. El sem tudom képzelni mit élhet át hiszen mindent elvesztett: a munkáját, a vezetés szabadságát a kerékpározás vagy futás örömét, most már a sétáét is, az önállóságát. Ráutaltnak, kiszolgáltatottnak lenni a legkegyetlenebb büntetése a sorsnak.


4 megjegyzés:

  1. Sajnos nagyon régen találkoztunk már és mindig várom a bejegyzésedet, mert innen tudom mi van veletek és köszönjük szépen hogy ilyen mélységű bepillantást engedsz az életetekbe. Persze a rossz híreket nem szeretem én sem és csak házvásárlós, karácsonyos, sütisütős bejegyzéseket szeretnék olvasni meg kívánni is nektek. Reméljük ez az állapot csak átmeneti és teljes szívünkből kívánjuk a felépülést és természetesen bármiben tudunk segíteni gondolkodás nélkül forduljatok hozzánk, nem vagyunk annyira messze. Sipos Éva és Laci

    VálaszTörlés
  2. Mindig várom az újabb bejegyzéseket, de ez nem volt valami vidám. Sajnálom nagyon ami vele, veled - veletek történik. Azt hiszem nem könnyű ez senkinek. Annyit tudok kívánni, hogy kitartást, és gondolatban veled - veletek vagyok, még úgy is, hogy csak innen ismerjük egymást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Pedig, egyszer megfogadtam, hogy nem írok semmi negatív dolgot a blogomba, de van amikor nincs egyéb :/ A következő bejegyzésem picit pozitívabb, hiszen nem minden fehér és fekete :)

      Törlés